Unikko

Nimiwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maija Isolan vuonna 1964 Marimekolle suunnittelema Unikko-kuosi voi olla tyhjäksi sisällöksi muuttunut klisee, mutta etunimenä Unikko on tuoreenkuuloinen. Tämännimisiä tyttöjä on nimetty 31, joista 12 kuluvalla vuosikymmenellä. Edellinen buumi nimellä voidaan sanoa olleen 1920-luvulla: tuolloin syntyi 10 Unikko-tyttöä.

Unikoita viljellään laajamittaisesti Kiinassa, Intiassa, Iranissa ja Turkissa. Unikoiden heimoon kuuluu kolme sukua. Tunnetuin on Papaver-suku, johon kuuluvat mm. silkkiunikko (Papaver rhoes) ja oopiumiunikko (Papaver somniferum). Jälkimmäisen "somniferum" viittaa uneen siinä kuin kasvin suomalainenkin nimi; kasvi on ollut kautta aikain tunnettu nimenomaan sen huumaavien ominaisuuksien takia. Peltojen koreanpunainen kaunotar hyödyttää myös maustekauppaa: sinimustia unikonsiemeniä käytetään yleisesti leivonnassa. Unkarissa ne maustavat niin pastaa kuin jäätelöäkin.

Unikon ruotsalaisesta nimestä 'vallmo' muokattu Valmu on 25 naisen nimi (Valmo, kolme miestä), ja englanninkielinen Poppy on nimenä 15:llä. Unikki on kolmen naisen nimi; Uni puolestaan on käytössä molemmilla sukupuolilla luvuin 1/28.


(REA LEHTONEN 3.6.2009)
Joulukuun alussa 2009 nimenkantajia oli 32.

Heinäkuun loppuun mennessä 2012 nimi on valittu alle 48 kertaa.