Zinnia

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Zinnia on Suomessa 1-4 tytön nimi; sen esiintymät ovat 2000-luvulta. Suomen kielen mukainen kirjoitusasu Tsinnia ei ole vielä kenenkään nimi. Zinnia on harvinainen naisennimi myös muualla maailmassa.

Zinnia elegans, tsinnia eli oppineittenkukka, on komea kesäkukka. Erittäin suositun puutarhakukan värejä ovat syvät punaisen, oranssin, keltaisen ja violetin sävyt sekä valkoinen. Tsinniat löydettiin Meksikosta 1500-luvun alussa; nykyään tsinnia-sukuun kuuluu yhteensä 20 jalostettua kasvia. Tsinniat on nimetty saksalaisen kasvitieteilijän ja anatomin Johann Gottfried Zinnin (1727–1759) mukaan. Nimeä ehdotti Zinnin kuoleman jälkeen hänen ystävänsä Linné.

Kukkaiskielessä tsinnia symboloi kestävää rakkautta (violetti), hyvyyttä (valkoinen), poissaolevan ystävän ajattelua (monivärinen), jatkuvuutta (punainen) ja päivittäistä muistojen vaalimista (keltainen). Tsinnia on Indianan osavaltion symbolikukka, jota joskus puutarhan Tuhkimoksikin ('garden Cinderella') nimitetään.

H.E. Batesin kirjassa Oi ihana toukokuu (The Darling Buds of May, 1958) ja siihen perustuvassa TV-sarjassa (1991–1993) yksi Larkinin perheen lapsista on nimeltään Zinnia. Zinnia June Florence Nightingale Larkinia esitti Katherine Giles.


(REA UOTILA-LINDQVIST 8.2.2013)