Tammenterho

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tammenterho on tammipuun hedelmä, pähkinä, jossa on yleensä yksi siemen. Tammenterhot ovat tärkeä ravintolähde eläimille, mutta ihminen ei niitä juuri ole käyttänyt, vaikka ne eivät olekaan myrkyllisiä. Tammenterho on annettu Suomessa nimeksi kerran, jo vuonna 1940.

Tammenterhon englanninkielinen nimi 'acorn' on nimenä huomattavasti uudempi - se on annettu tytölle kerran vuonna 2004. Acorn on sanana sukua venäjän marjaa merkitsevälle sanalle 'yagoda' - Jagoda onkin nimenä kolmella naisella. Jagoda on venäjänkielisissä maissa käytetympi sukunimenä (esim. salaisen poliisin päällikkö Genrih Jagoda). Jagoda on tosin nähty myös Jadwigan muunnoksena - se taas on saksalaisperäisen Hedvig-nimen muunnos. Jadwiga-nimisiä on Suomessa ollut 35, Jadviga taas on ollut nimenä kahdeksalla. Pähkinä on annettu nimeksi kolmelle tytölle, ensimmäinen jo 1960-luvulla. Tammen suosio ei ole kivunnut kahdeksaa suuremmaksi (7 poikaa, yksi tyttö). Almanakkanimi Terho on yli 3700:lla.


(JURI NUMMELIN 12.3.2007)Syyskuun lopussa 2008 Tammi-nimi oli annettu 8 pojalle ja yhdelle tytölle; kansainvälinen Tammy on meilläkin tytönnimi 9 kantajalla. Terhoja oli 3 747 kappaletta.