Pepita

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pepita on lainautunut Suomeen Espanjasta, jossa se on muodostettu Josén eli Joosefin diminutiivin Pepito naispuoliseksi hellittelynimeksi. Kehitys lienee kulkenut seuraavasti: José -> Josépito/a -> Pepito/a -> Pepe.

Kotimaassaan Pepita ei ole käytössä virallisena nimenä; Suomeen se on kotiutunut yli 160 naisen ja muutaman miehenkin nimeksi. Pepitaa on markkinoitu jokseenkin stereotyyppisenä espanjalaisnaisten nimenä, mitä se on epäilemättä ollutkin puhekielisen yleisyytensä vuoksi. Vaikka monet latinalaislainat sopivat mainiosti suomalaiseen äänneympäristöön, Pepita on meillä säilyttänyt tietyn espanjalaisleiman, toisin kuin mm. täysin suomalaistuneet Anita, Lenita ja Marita. Jonkinlainen eksoottisuus näkyy siinäkin, että ruotsin mallin mukaan kotoistettu rinnakkaismuoto Pepitta on saanut vain muutamia kantajia.

Väestörekisterin tuoreen uudistuksen myötä Nimipalvelu ei näytä etunimien tarkkaa lukumäärää eriteltynä, jos nimiä on vähän (alle 5 kantajaa kunkin 10 tai 20 vuoden jaksossa). Palvelusta selviää kuitenkin, että maamme ensimmäinen Pepita on nimetty vuonna 1922. 1940-1950-luvuilla päästiin jo 18 uuteen Pepitaan, mutta varsinaista nimen kulta-aikaa oli kiistatta 1990-luku. 2000-luvulla uusia kaimoja on saatu vielä yli kolmekymmentä.

Pepita on tullut tutuksi vaatesanastossa: pepitaruuduksi kutsutaan kukonaskeltyyppistä selkeää pikkuruutukuviota. Perinaiselliset pepitaruudut ovat olleet muodissa etenkin 1950- ja 60-luvuilla. Pepita on meillä myös musiikkinimi: vuonna 1980 levytettiin cha-cha-cha-iskelmä "Pepita", jonka kertosäe kuuluu: "oi Pepita, sä kuulut vain mulle/oi Pepita, soi lauluni sulle".

Meillä Joosefin ja Joosepin feminiiniset vastineet ovat perinteisesti olleet Josefiina (11 274 kantajaa) ja siitä lyhentynyt Fiina (yli 170 kantajaa). Tunnetaan myös uudemmalla ajalla vieraiden kielten vaikutuksesta syntynyt muutaman nimi Joseppiina sekä sen "lyhentymät" Peppiina (yli 760 kantajaa) ja Peppina (yli 120 kantajaa). Suosikkinimi Peppi (yli 1840 kantajaa) niputetaan myös Joosef-nimiin, vaikka sen nimipäivää vietetään erillään muista 1. huhtikuuta.

Pepe on Suomessa monen Pertin kutsumanimi. Näin joku Pepita voisi olla saanut nimen isään viittaavana. Virallisesti Pepe-nimisiä miehiä on liki 110. Pepito on harvinaisempi alle 5 kantajalla.

Melko yleiseksi koiran nimeksi Pepita on ilmeisesti sopinut Aku Ankastakin tutun Pepi-koiran naaraspuolisena vastineena. Pepi on niinikään muutaman suomalaismiehen nimi.


(REA LEHTONEN 22.7.2010)
Lokakuun lopussa 2010 Väestörekisteri ilmoitti nimenkantajien määräksi alle 164 naista ja alle 10 miestä.

Helmikuun lopussa 2012 Väestörekisteri ilmoittaa nimenkantajien kokonaismääräksi alle 167 naista ja alle 5 miestä. Kokonaismäärästä 8 on nimetty vuosina 2010-12, kaikki naisia.