Marlon

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yhdysvaltalainen filmitähti Marlon Brando (1924–2004) teki erikoisen etunimensä tunnetuksi kautta maailman. Tähden tiedetään kertoneen etunimensä olevan suvun nimi ja ranskalaista alkuperää. Ranskassa nimeä ei kuitenkaan ole tunnettu ennen vuotta 1950, ellei sen ajatella liittyvän kelttiläiseen Merliniin.

Walesilaisessa legendassa taikuri Merlinin nimi esiintyy asussa Myrddhin ("kukkula meren lähellä"). Walesiin nimi lainautui muodoissa Mervyn ja Mervin; nimi levisi sittemmin Englantiin ja aikanaan Yhdysvaltoihin. Latinisoitu muoto Merlin on tullut etunimikäyttöön vasta 1900-luvulla. Kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritarien legendan mahtavan velhon nimi on kautta maailman omaksuttu juuri tässä asussa.

Toinen mahdollinen selitys piilee ranskalaisissa nimissä Marcel ja Marc, joiden harvinainen hellittelymuoto Marlon voisi olla. On myös esitetty, että nimi liittyisi muinaisranskalaiseen sanaan 'merlin', "pieni haukka".

Yhdysvalloissa Marlon mielletään ensisijaisesti mustaksi nimeksi. Yksi Michael Jacksonin isoveljistä on nimeltään Marlon Jackson (s. 1957).

Suomen väestörekisterissä Marlon mainitaan alle 96 miehen nimenä. Ensimmäiset esiintymät ovat 50-luvulta, ja hieman yllättäen, useimmat 2000-luvulta (49). Tunnetaan myös uudempi variantti Marlo (85 kantajaa).


(REA UOTILA-LINDQVIST 9.3.2012)