Luumu

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luumu on etunimistömme harvinaisuuksia: hedelmänimi on annettu vasta kolmelle naiselle. Tuorein tapaus on vuodelta 2006.

Prunus domestican eli luumupuun hedelmä, luumarja, on läheistä sukua aprikooseille, persikoille, kirsikoille ja tuomelle. Etunimikäytössä eivät vielä ole Aprikoosi tai Persikka, kuten eivät myöskään luumutyypit Kriikuna ja Väskynä tai suloinen ehdotus Luumunkukka. Kalenterinimi Tuomi on harvinaisehko 7/59 kantajalla; Kirsikka taas supersuosittu 953 naisen voimin.

Luumulla on useita, alatyylisiäkin, sivumerkityksiä slangista tai asiayhteydestä riippuen. Siisteimmästä päästä on autoharrastajien huonoa romua tarkoittava. Monilla luumusymboliikka kuitenkin vie ajatukset itään: Luumu esiintyy nimenä runollisissa kiinalaislähteissä. Japanin ja Kiinan maalaustaiteessa klassinen nelikko pioni, lootus, krysanteemi ja luumu edustavat neljää vuodenaikaa. Luumu on (varhais)kevään, urheuden ja uskollisuuden symboli, sillä se puhkeaa kukkaan lumen vielä ollessa maassa. Helmikuu on japaninluumun kuukausi.


(REA LEHTONEN 26.11.2009)