Karma

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Karma on hindulaisuuden ja buddhalaisuuden käsite, kosminen syyn ja seurauksen periaate, jossa kaikilla ihmisen teoilla on seurauksensa joko tässä tai seuraavissa elämissä. Ihmisen inkarnaatio määräytyy hänen edellisessä inkarnaatiossa tekemiensä tekojen summan perusteella: hänet joko palkitaan tai häntä rangaistaan. Länsimaisiin kieliin 'karma' on lainattu sanskritista (कर्मन्, kárman, "teko, suoritus"). Sana on sukua avestan sanalle 'kerenaoiti' "hän tekee" ja muinaispersian sanalle 'kunautiy' "hän tekee"; protoindoeurooppalaisen juuren arvellaan olevan *kwer- "tehdä, muodostaa".

Euroopassa sana on ollut käytössä jo vuonna 1827 (englanti). 'Karma' on tullut myös lännessä merkitsemään "tulevaa kohtaloa" merkityksessä "sitä niittää, mitä kylvää". Sanalla tarkoitetaan myös tunnetilaa ja ilmapiiriä sekä henkilön auraa.

Etunimenä Karma on nuori. Karma ja Karmah ovat tätä nykyä joltisessakin käytössä englanninkielisissä maissa; niiden suosio on noussut viime vuosikymmenellä. Joskus Karmaa on käytetty Carmenin, Carmelin ja Carmelan lyhentymänä. Ruotsissa Karma-nimisiä on muutama kymmenen.

Suomessa Karman tunnettuutta on lisännyt kuvittaja ja taidegraafikko Maija Karma (1914–1999, alk. Ann-Maj Kaarina Gustafson). Rakastetulta kuvittajalta on nimen lainannut bändi Maj Karma, entiseltä nimeltään Maij' Karman kauniit kuvat. Karma-niminen countryrockbändi puolestaan vaikutti 1970-luvulla. Karma on valittu etunimeksi alle 25 kertaa (Carma alle 5). Esiintymiä on tasaisesti viimeisen sadan vuoden ajalta. Väestörekisteri ei ota pienten esiintymien kohdalla kantaa nimien sukupuolijakaumaan. 2000-luvulla nimen on saanut 5 tyttöä ja alle 5 poikaa.


(REA UOTILA-LINDQVIST 29.3.2012)