Juuda

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Juuda oli Lean neljäs Jaakobille synnyttämä poika (1 Moos. 29:35), josta polveutui yksi Israelin kahdestatoista heimosta. Juudan heimon ensimmäinen kuningas oli Saul, mutta vasta Daavid loi Juudasta eli Juudeasta kunnollisen valtion ja perusti sille pääkaupungin Jerusalemin. Sittemmin assyrialaisten valloitettua pohjoisen Israelin, niin että juutalaiset joutuivat pakenemaan Juudeaan, Juudealla on alettu tarkoittaa koko juutalaisten asumaa aluetta, josta lopulta tuli Rooman provinssi. Nimitys 'juutalainen' tulee siis Juudean asukasta merkitsevästä sanasta.

Juudan heprealainen muoto Jehuda/Jehuuda muistuttaa heprealaista sanaa hoodaa, joka tarkoittaa kiittämistä. Juudan on saanut nimekseen kolme miestä vuosina 1913, 1986 ja 2004.

Samaa kantaa ovat esim. Judah (1/0), Juda (1/0), Jehudi (1/0) ja Jehuda (6/0). Juuda on myös (Jeesuksen aikaan varsin yleisen) Juudas-nimen lähtökohta: Juudaksia on Suomessa yksi.


(MIRJA LEHTOKUMPU, REA LEHTONEN & SUVI-TUULIKKI LAKKINEN 19.2.2007)Syyskuun lopussa 2008 Juuda-nimisiä oli Suomessa Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelun mukaan 5.

Elokuun alussa 2009 Juuda-nimisiä oli 6.