Juni

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Juni on Suomessa 2000-luvulla suositumpi kuin koskaan. Väestörekisterissä Juni-tyttöjä on yhteensä alle 91, joista 52 on saanut nimensä vuoden 2000 jälkeen. Esimerkiksi vuonna 1980 nimenkantajia oli vasta alle 21. Vuonna 2011 Juni oli 48. suosituin tytönnimi suomenruotsalaisilla; listasijoitus noussee.

Lyhyt ja reippaankuuloinen nimi tulee meille Ruotsista, jossa se merkitsee "kesäkuuta". Monen muunkin indoeurooppalaisen kielen "kesäkuu" tulee samasta latinan sanasta 'Iunius': saks. 'Juni', engl. 'June', ra. 'juin', esp. 'junio', it. 'giugno', kr. 'Ιούνιος', ven. 'июнь'. 'Iunius' oli roomalaisessa kalenterissa neljäs, sittemmin kuudes kuukausi. Se nimettiin roomalaisen mytologian jumalatar Junon mukaan. Juno oli pääjumala Jupiterin vaimo, avioliiton suojelija: kesäkuun alkupuolta pidettiin uskonnollisen puhdistautumisen aikana ja siten sopivana avioliiton solmimiseen. Jumalatar Junon symboli oli riikinkukko.

Ääntämiseen perustuva Juuni on meillä alle 25 naisen nimi. Englannin kielen mukainen June on 84 naisen ja alle 10 miehen nimi, espanjalainen Junio alle 10:n. Pidempi Junia on alle 69 naisen nimi, Juunia alle 20:n. Pojannimi Juniuksella on alle 10 kantajaa, Juunius ei ole vielä käytössä. Käytössä ovat myös ruotsinkielistä ääntämystä mukailevat Jyyni (alle 25) ja Jyni (alle 5).

Junin suomalaisena vastineena voitaisiin pitää takavuosina erittäin suosittua kalenterinimi Suvia, jolla on kantajia 13 995 naista ja alle 5 miestä. Valtaosa Suveista, 8 427 henkilöä, on saanut nimensä ajanjaksolla 1980—99. Suvin nimipäivä on 7. kesäkuuta. 'Suvi' merkitsee paitsi kesää, myös "etelää" (länsimurteet) ja talven "suojasäätä" (itämurteet).


(REA UOTILA-LINDQVIST 28.11.2012)