Jerika

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomessa 1990-luvulta yleistynyt Jerika voi viitata Jerikon kaupunkiin tai juontua saksalaisista Ger-pesueen nimistä.

Ger-alkuiset nimet olivat suosittua materiaalia muinaisgermaanien kaksiosaisissa nimissä; muistona ovat säilyneet mm. naisennimet Gertrud eli Kerttu, Gerda ja harvinaisempi Gera. 'Gerin' merkitys on "keihäs". Ger-nimiä on aikojen saatossa lainautunut slaavilaisille naapurikansoille, jossa ne ovat muuttuneet muotoihin Jera, Jerka ja Jerica.

Joku on voinut valita Jerikan sen raamatullisen assosiaation vuoksi. Jerikon kaupunki mainitaan Vanhassa testamentissa yli 70 kertaa. Kirjasta muistetaan legenda, jonka mukaan israelilaiset mursivat Jerikon muurit 1300–1200 eaa. päästyään Egyptin orjuudesta. Länsirannalla sijaitseva Jeriko tunnetaan myös "maailman vanhimpana kaupunkina": arkeologit ovat todenneet, että kaupunki tai kylä oli olemassa jo noin vuonna 8 000 eaa. Jerikon kaupungin arabiankielinen nimi, ʼArīḥā, merkitsee "tuoksuvaa". Hepreankielisen Yeriẖon otaksutaan kehittyneen samasta, alkuaan kanaaninkielisestä kannasta. Toisen teorian mukaan hepreankielisen Yeriẖon taustalla olisi "kuuta" merkitsevä kanaaninkielinen sana; kaupunki oli muinaisina aikoina kuunjumalattarien palvonnan keskus. Kaupungin englanninkielinen nimi Jericho on Yhdysvalloissa käytössä naisennimenä.

Jerika muistuttaa muodoltaan tytönnimiä Jennika (348), Jannika (561), Merika (alle 143) jne. Pojannimestä Jari muodostettu Jarika on vasta muutaman nimi. Nimet pohjautuvat meillä Annikan ja Marikan malliin, jolle Jerika on siis luonteva lisä. Ulkoasultaan läheisiä ovat niinikään 1990-luvulla suositut Jessika (alle 836) ja Jessica (4 968) sekä Erika (11 077) ja Erica (1 876).

Suomessa Jerika on annettu nimeksi alle 31 naiselle, joista alle 15 mainintaa vuoden 2000 jälkeen. Jerica on valittu alle 20 naiselle, joista 10 mainintaa vuoden 2000 jälkeen. Jericho on valittu alle 10 naiselle ja alle 15 miehelle; Jericha lienee ainutkertainen.


(REA UOTILA-LINDQVIST 25.2.2012)