Fransilia

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fransilia (noin 199 kantajaa) – tunnettu myös asuissa Fransilja (28), Francilia (alle 20), Franzilia (alle 5) ja Frantsilia (alle 5) – on yksi monista Fransin eli Fransiskuksen sisarnimistä. Miehennimen taustalta löytyy "frankkia, ranskalaista" tarkoittava sana. Nimen vaikutusvaltaisin kantaja oli 1200-luvulla elänyt fransiskaanimunkkikunnan perustaja Fransiskus Assisilainen; hänellä Francesco oli tosin vain ranskalaisuutta ihailleen isän antama lempinimi.

Fransilian arvellaan syntyneen Ahvenanmaalla: sieltä löytyvät ensimmäiset maininnat nimestä 1800-luvulta. Fransilia lienee muodostettu samaan aikaan suositun nimityypin Cecilia, Emilia, Ottilia, Rosalia/Rosilia mukaan. Ruotsalaisissa lähteissä Fransilia on joskus mainittu yhdistelmänä vanhempien nimistä Frans ja Cecilia, siis samantyyppisenä hybridinä kuin Joelm (Johanna + Vilhelm) ja Essedora (Esse/Esajas + Teodora).

Ahvenanmaalta tunnetaan Ålands sångin eli Ahvenanmaalaisten laulun sanoittajat John Grandell (1892—1960) ja hänen äitinsä Fransilia Persson. Fransilia on ollut Ahvenanmaalla 1800-luvun jälkipuoliskolla varsin yleinen erityisesti jälkimmäisenä nimenä.

Fransilia ja Fransilja kuuluvat niihin vanhoihin nimiin, joiden edellinen suosionhuippu on ollut ennen vuotta 1899 ja jotka ovat tulleet uudestaan: Fransiljoista peräti 8 on 2000-luvulta, Fransilioista 11.

Ruotsissa nimenkantajia on ollut vain 22. Yhdysvaltoihin Francilia puolestaan on saapunut vasta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, mitä ilmeisimmin suomalaisten siirtolaisten mukana. Muissa maissa nimi on tuntematon tai erittäin harvinainen.


(REA UOTILA-LINDQVIST 6.2.2011)