Chloe

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Chloe on keikkunut jo toistakymmentä vuotta suosituimmuuslistojen kärkisijoilla englanninkielisissä maissa sekä mm. Ranskassa asussa Chloé. Englannissa ja Walesissa Chloe oli useimmin valittu tytönnimi vuosina 1998–2002; se on edelleen kymmenen suosituimman joukossa. Skotlannissa nimi piti kärkisijaa vuosina 2000–2002. Yhdysvalloissa Chloe on tällä hetkellä suositumpi kuin koskaan: sen sijoitus oli vuonna 2010 10. Ranskassa Chloé on pysynyt viiden suosituimman tytönnimen joukossa vuodesta 2000.

Väestörekisterissämme tämännimisiä on alle 72 naista. Nimi on uusi tulokas: sen ensiesiintymä Suomessa on ajanjaksolta 1960–79. Vuoden 2000 jälkeen kaimoja on tullut 42 kappaletta. Kirjoitusasussa Chloé nimi on valittu alle 58 kertaa, Chloë alle 10 kertaa, Khloe alle 5 kertaa, Chlöe alle 5 kertaa ja Cloe alle 5 kertaa.

Chloe, alkuaan kreikan 'χλόη' (khlóē), merkitsee vihreää versoa. Sanaa käytettiin kreikkalaisessa mytologiassa Demeter-jumalattaren epiteettinä. Demeter oli sadonkorjuun, viljasadon ja hedelmällisen maan jumalatar; hän hallitsi myös avioliiton pyhyyttä, pyhää lakia sekä elämän ja kuoleman kiertoa. Etunimeä teki tunnetuksi Horatius oodeissaan Chloelle. Chloe mainitaan myös Uudessa Testamentissa Paavalin Ensimmäisessä korinttolaiskirjeessä. Kolmannella vuosisadalla kreikkalaisen Longoksen tarina Dafniista ja Chloesta muodisti nimen. Englanninkielisissä maissa nimi on ollut käytössä uskonpuhdistuksen ajoista alkaen. Myöhemmin Chloesta, samoin kuin monesta muusta antiikin nimestä, tuli suosittu Pohjois-Amerikan mustien orjien keskuudessa. Harriet Beecher Stowen Tuomo-sedän tuvassa (Uncle Tom's Cabin, 1852) Chloe-täti on Tomin vaimo.


(REA UOTILA-LINDQVIST 28.11.2012)