Cassiopeia

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Cassiopeia on latinan kielen mukainen kirjoitusasu kreikkalaisesta nimestä Κασσιοπεια (Kassiopeia), joka joskus kirjoitetaan muodossa Κασσιεπεια (Kassiepeia). Nimen alkuperästä on esitetty monia arvauksia.

Kreikkalaisessa mytologiassa Kassiopeia oli Etiopian kuningas Kefeuksen vaimo ja Andromedan äiti. Hän leuhki tyttärensä olevan nereidejäkin kauniimpi, mikä sai merenjumala Poseidonin, merenneitojen isän, suuttumaan. Tämä vaati Andromedan uhraamista merihirviölle; Perseus-sankari kuitenkin pelasti Andromedan.

W:n muotoinen Kassiopeian tähtikuvio on pohjoisen taivaan helpoimmin tunnistettavia. Alun perin sen muoto on tulkittu valtaistuimeksi ja sillä istuvaksi kuningattareksi. Intiassa tähtikuvion nimi on Kasyapi; Andromeda on Antarmada ja Perseus on Parasica. Nimet liittyvät intialaiseen mytologiaan, jonka uskotaan toimineen esikuvana kreikkalaiselle. Prinssin puoliso Kasyapin nimi merkinnee Kasyapa-brahmiinille sukua olevaa.

Nimi muistetaan myös TV-sarjasta Taisteluplaneetta Galactica (1978–1979). Siinä Cassiopeiaa esitti Laurette Spang-McCook.

Cassiopeia on Suomessa 1-4 tytön nimi. Kassiopeia, Kassiopeija, Kassiope, Kassiopi, Cassiopee ja Cassiopée eivät ole meillä etunimikäytössä.


(REA UOTILA-LINDQVIST 7.2.2013)