Askold

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uusvanha Askold on meillä valittu nimeksi alle 9 pojalle; kaikki esiintymät ovat 2000-luvulta. Nimikirjoissa komea Askold mainitaan usein kalenterinimi Askon taustavaikuttajaksi, mutta nimeä tai sen historiaa ei tarkemmin selvitellä.

Askold ja Oskold ovat Venäjällä tavattuja paikallisia muuntumia viikingeiltä (varjageilta) peritystä muinaisskandinaavisesta nimestä Höskuldr. Saman historian omaavia, alkuaan skandinaavisia nimiä ovat mm. Rurik (< Hrörekr) ja Oleg/Olga (< Helgi, Helga). Kiovassa vaikutti 800-luvulla legendaarinen ruhtinas Askold.

Muinaisnorjalainen Höskuldr koostuu kahdesta elementistä: "harmaa" ja "hiukset, jakaus". Miehennimi Höskuldur on edelleen käytössä Islannissa. Tunnetaan myös muinaisgermaaninen nimi Askold, joka voidaan jakaa elementteihin "saarnipuu" (tai siitä valmistettu keihäs) ja "hallitsija". On epäselvää, ovatko nimet vain sattumalta samanasuisia (tai onko jommankumman etymologia virheellinen).

Asko näyttää yleistyneen historiattomana nimenä, pelkän äänneasun miellyttävyyden ja muodikkuuden perusteella. Kantajia sillä on ollut nykyisessä Väestörekisterissä 8 293 miestä. Suosituimmillaan Asko oli 1940- ja 1950-luvuilla, jolloin se valittiin 4 200 pojalle. Vuoden 2000 jälkeen nimi on valittu enää 119 kertaa.


(REA UOTILA-LINDQVIST 10.9.2012)