Laine

Nimiwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Laine on paitsi sukunimi, myös alkuaan virolainen naisennimi. Se tuli Suomessa tunnetuksi Aino Kallaksen nimettyä toisen tyttärensä Laineksi (s. 1902). Nimi merkitsee viron kielessäkin "lainetta, pientä aaltoa"; nimen syntyyn on todennäköisesti ollut vaikuttamassa myös Euroopasta levinnyt Elaine, alkuaan muinaisranskalainen variantti Helenasta. Helena tulee kreikasta (‘Ελενη). Nimen merkitys on epäselvä, mutta se yhdistetään usein auringon ja kuun jumaluuksiin. Helena tunnetaan ennen kaikkea kreikkalaisten muinaistarujen kauniista Troijan Helenasta. Elainen levinneisyyttä on edistänyt Arthur-tarinoiden sykli.

Myös englanninkielisissä maissa Laine ja Lane ovat sukunimiä ja etunimiä. Etunimikäyttöön ne ovat juontuneet suku- ja paikannimistä. Mahdollisia etymologioita on kolme: muinaisenglantilainen toponyymi Lane (ME alk. 'lanu'), "kuja"; ammattinimi, jonka taustalla olisi ranskan "villaa" merkitsevä 'laine'; tai jokin alkuaan iirinkielinen sukunimi, esim. O'Laighin (lisänimen 'keihäs' omanneen miehen jälkeläinen") tai O'Luain ("soturin jälkeläinen").

Sievä Laine on meillä annettu nimeksi 247 kertaa naisille ja alle 34 kertaa miehille. Suosituimmillaan se on ollut ajanjaksoilla 1900–19 (70 esiintymää) ja 1920–39 (82 esiintymää). Nykyaikaan tultaessa nimen suosio on hiipunut: 2000-luvulla sen on saanut vain 10 tyttöä.

Synonyymeistä etunimikäytössä ovat ainakin Aalto (alle 132 miestä, alle 30 naista), Hyrsky (alle 5, alle 5), Kare (291 miestä), Maininki (alle 37 miestä, alle 36 naista), Tyrsky (alle 15, alle 15), Vire (alle 10, alle 10) ja Viri (alle 27 miestä, alle 20 naista).


(REA UOTILA-LINDQVIST 24.7.2012)