Ania

Nimiwikistä
Versio hetkellä 6. marraskuuta 2012 kello 14.43 – tehnyt CatharinaL (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kauniilla naisennimellä Ania on Suomessa alle 44 kantajaa: heitä on syntynyt melko tasaisesti vuodesta 1905 vuoteen 2009. Kuluneen vuoden aikana nimeä ei ole valittu kertaakaan, mutta 2000-luvulta esiintymiä on kaikkiaan 8.

Etymologialtaan Ania viittaa kahtaalle. Yleisimmin se lienee ymmärretty Anjan variantiksi eli slaavilaiseksi Annaksi. Nimipesueen taustalla on heprean Chanah, חַנָּה, merkitykseltään "armo". Vanhassa Testamentissa profeetta Samuelin äiti oli tämänniminen. Tunnetummaksi kreikan ja latinan kielien mukainen Anna tuli Uuden Testamentin välityksellä.

Venäläisperäinen kalenterinimemme Anja (noin 37 023 kantajaa) on yleistynyt meillä itäistä tietä; sen kansainvälinen rinnakkainen kirjoitusasu on Anya (alle 59 kantajaa). Ania mainitaan useissa lähteissä erityisesti puolalaiseksi nimeksi. Anya on tullut Suomessa tutuksi erityisesti amerikkalaiskirjailija Anya Setonin (1904-1990) ansiosta.

Joissain tapauksissa nimellä on kuitenkin haluttu viitata Pirkkalassa sijaitsevaan Anian kylään ja sinne johtavaan valtatiehen. Paikannimenä Ania tunnetaan hyvin varhaisiselta ajalta: Aniassa on ollut asutusta jo kivikaudella, ja kirjallisissa lähteissä nimi mainitaan ensi kertaa 1400-luvulla. Kylän nimen arvellaan juontuvan iiriläisestä vaeltajamunkista ja marttyyristä Anianuksesta. Myöhemmin Anianus ja Anian ovat olleet pyhimysnimiä ja Euroopassa yleisesti tunnettuja. Suomessa Anian oli kalenterinimi vuosina 1708-1907 ranskalaisen Orléansin piispan muistona. Väestörekisterissä se esiintyy alle 222 miehen nimenä.


(REA UOTILA-LINDQVIST 31.12.2010)




Marraskuun alkuun mennessä 2012 nimi on valittu yhteensä alle 49 kertaa. Vuosina 2010—12 uusia nimenkantajia on syntynyt alle 5 kappaletta.