Wilde

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alle 10 kantajan Wilde tunnetaan paremmin englantilaisena sukunimenä. Eri kirjoitusasuissaan Wilden tiedetään olleen käytössä jo 1000-luvulla: se on eräs varhaisimmista rekistereihin merkityistä sukunimistä.

Sukunimelle annetaan yleensä kaksi syntyselitystä. Se saattaa olla luonteenpiirrettä kuvaava lisänimi (engl. 'wild', "kuriton, villi") tai asuinpaikkaan viittaava tunniste. Henkilö on tällöin voinut asua Wild-, Wilde- tai Wylde-nimisessä kylässä tai viljelemättömällä metsäalueella (engl. 'weald').

Wilde assosioituu vahvimmin irlantilaiseen dandykirjailija Oscar Wildeen (1854–1900). Poplaulaja Kim Wilde (s. 1960) on oikeastaan Kim Smith; hän on "perinyt" taiteilijanimensä isältään, laulaja Marty Wildelta (oik. Reginald Smith).

Helmikuussa 2013 uutisoitiin suomalaisnyrkkeilijä Robert Heleniuksen poikavauvan saaneen nimen Wilde.

Alle 20 kantajan naisennimi Vilde on norjalainen Alfhildin lyhentymä. Muinaisnorjan Alfhild koostuu elementeistä 'alv' (mahd. "keiju") ja 'hildr' ("taistelu"). Norjalaisen taruston Alfhild-neito pukeutui soturiksi välttyäkseen menemästä naimisiin kuningas Alfin kanssa; 1100-luvulla Saxo Grammaticus puolestaan kertoo goottiprinsessa Alfhildista, josta tuli merirosvo. –Samaa kantaa lienee viikinkinimi Vilda (alle 38 naispuolista kantajaa); sille on tosin esitetty myös itsenäinen merkitys "pieni soturi".


(REA UOTILA-LINDQVIST 13.2.2013)