Ullika

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alle 5 kantajan Ullika on tullut meille Ruotsista. Sikäläisittäinkin nimi on harvinainen: kantajien määräksi ilmoitetaan Ruotsissa alle kymmenen. Kirjoitusasussa Ullica nimi on yllättäen meilläkin hivenen yleisempi: nimi on valittu alle 13 kertaa (Ruotsissa 6).

Ullika on hauska Ulrikan hellittelynimi, ehkä lapsenkielestä napattu. Joku on myös voinut muodostaa nimen Ulrikan lyhentymästä Ullasta -ka-päätteellä (vrt. Annika, Janika, Marika). Ulrika on Ulrikin naispuolinen vastine. Ulrik eli Ulrich on muuntuma muinaisyläsaksalaisesta kaksiosaisesta etunimestä Odalric ("perintö" + "valta"). Ulrika on ollut suosittu nimi etenkin kuninkaallisilla ja ylhäisöpiireissä 1600-luvulta lähtien: Ulrika Eleonora oli Ruotsin kuningatar vuosina 1719–1720.

Suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa Ulrikan päivä on 4. heinäkuuta. Suomessa Ulrika on valittu nimeksi 3 250 kertaa, Ulrica alle 283, Ulricha alle 5 ja Ulricka samoin alle 5 kertaa. Suomalaisasuisia muuntumia ovat Ulriikka (598), Ulriika (745) ja Ultriikka (alle 5). Yhdysnimet Ullariikka (alle 27) ja Ullariika (alle 5) voitaisiin tietyin varauksin lukea myös pesueeseen.

Toisella suositulla johtimella saataisiin Ulli(i)na, jota ei vielä ole kukaan suomalainen lapselleen antanut.


(REA UOTILA-LINDQVIST 23.7.2012)