Tito

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lyhyt ja ytimekäs Tito on noussut suosioon 2000-luvulla – nähtävästi täysin vailla perinteistä assosiaatiota Balkanin lähihistoriaan. Nimeä on annettu Suomessa yhteensä 56 kertaa (joista yksi nainen). Viime vuosikymmenen aikana nimettyjä on tästä joukosta 31; nimeä on annettu tasaisesti koko vuosikymmenen ajan.

Etunimi Tito on Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa käytetty muoto roomalaisesta Titus-nimestä. Nimen merkitys on epäselvä, mutta se liittynee latinan sanaan 'titulus' ("kunnianimi, titteli"). Uudessa Testamentissa Titus oli Paavalin ystävä; nimi on siis levinnyt kirkollisia teitä ja sitä on mm. kantanut yksi paavi. Tiitus (568/0) ja Titus (137/0) ovat niinikään nuoren polven suosimia pojannimiä.

Kuuluisin Tito on ollut entisen Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito (1892-1980). Hänellä Tito oli alun perin poliittisista syistä käytetty salanimi, sittemmin koko maailman tuntema symboli.

Titon feminiinimuoto Tita on ollut nimenä 97:llä, pidempi Tiita neljällä. Samaan nimiperheeseen, tosin itäistä kautta meille tulleena, kuuluvat myös kalenterinimi Titta (0/1581) ja Tiitta (0/53).


(REA LEHTONEN 12.4.2010)