Ted

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ted on meillä 286 miehen nimi. Sen kuusi ensimmäistä esiintymää ovat ajanjaksolta 1920–39. Suosio oli huipussaan vuosien 1980 ja 99 välillä, jolloin nimen sai 106 poikaa. Vuoden 2000 jälkeen Ted on valittu 73 kertaa.

Ted tulee meille englanninkielisistä maista, joissa se on erittäin yleinen Edwardin (ja Theodoren) lempinimi. Pohjoismaiden ulkopuolella Ted esiintyykin harvoin virallisena etunimenä. Pidempiä hellittelymuotoja ovat Teddy (meillä alle 63 esiintymää) ja Tedd (alle 10). Teddie (alle 10) ja Teddi (alle 20) viittaavat englanninkielisissä maissa naispuolisiin kantajiin, meillä ne mielletään sukupuolineutraaleiksi.

Ted (< Ed < Edward) kuuluu englannin kielessä yleisten loppusointulempinimien joukkoon. Tällaisia nimiä ovat mm. Bill (< Will < William), Bob (< Rob < Robert), Dick (< Rick < Richard), Peggy (< Meggy < Margaret) ja Polly (< Molly < Mary). Nämä uudet nimet kehitettiin 1200- ja 1300-lukujen Englannissa kaavalla, jossa alkukonsonantti vaihdettiin, mutta sanan loppu jätettiin rimmaamaan alkuperäisen lempinimen kanssa. Poikkeuksena Ted oli ollut jo aiemmin olemassa Theodoren lempinimenä. Uusia lempinimiä luotiin joko todelliseen nimien tarpeeseen tai hellittely-/huumorimielessä: käytössä olevien etunimien määrä oli noihin aikoihin erittäin suppea.

Edward koostuu muinaisenglannin elementeistä 'ead' ("rikas") ja 'weard' ("vartija"). Se on ollut Brittein saarilla perinteinen kuningasnimi ja siksi jäänyt elinvoimaisena käyttöön normannivalloituksenkin jälkeen, kun monet muut anglosaksinimet poistettiin käytöstä ja korvattiin normanninimillä. Jos Tedin kantanimenä pidetään Theodorea, jäljet vievät Kreikkaan. Kreikankielinen nimi Θεοδωρος (Theodoros) merkitsee "Jumalan lahjaa"; nimi on ollut käytössä useilla pyhimyksillä ja kahdella paavilla.

Teddykarhu on saanut nimensä Yhdysvaltain presidentti Theodore "Teddy" Rooseveltin (1858–1919) mukaan. Tämä oli tunnettu suurriistan metsästäjä.


(REA UOTILA-LINDQVIST 29.11.2012)