Syksy

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Voimakastunnelmainen Syksy tunnetaan etunimenä kosmologi Syksy Räsäsen ansiosta – Suomen ensimmäisen Syksyn alkuperäinen etunimi tosin on Jukka. Toinen Syksy nimistöömme saatiin vuonna 2010. Romanttissävyiset yhdysnimet Syysmyrsky, Syyskukka ja Syystuuli ovat käytössä alle viidellä.

Nykyisin trendikkäiden, sukupuolineutraalien luontonimien sarjaan Syksy sopii mainiosti. Se kuuluu myös vanhimpaan omaperäiseen sanastoomme. Syksy symboloi perinteisesti väriloiston edeltämää lakastumista ja maatumista, mutta myös sadonkorjuuta, rauhoittumista ja kypsymistä. Mielikuville on ominaista maanläheisyys ja melankolinen passiivisuus syyssateineen.

Englanninkielisissä maissa on yleistynyt 1970-luvulta lähtien melko tavalliseksi tytönnimeksi Autumn (brittienglannin sana 'syksy'). Vuonna 2009 Autumn oli Yhdysvaltain 81. suosituin tytönnimi. Meillä Autumn-tyttöjä on alle 10. Ranskan vastaava Automne on harvinaisempi, vasta 1990-luvun lopulta yleistynyt, eikä Suomessa käytössä.

Ruotsinkielinen Höst lienee uniikkinimi vuodelta 1973. Se vie ajatukset Tove Janssonin ja Erna Tauron Höstvisa-lauluun: elämän syksyyn ja täyttymättömään rakkauteen.


(REA LEHTONEN 30.10.2010)