Sarra

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vanhassa Testamentissa Aabrahamin vaimon Sarain nimi muuttui Saaraksi (hepr. Sarah, שָׂרָה, "korkea-arvoinen nainen, prinsessa, ruhtinatar"; nimissä on vivahde-ero "prinsessa" -> "minun prinsessani") osana Jahven kanssa tehtyä liittoa sen jälkeen, kun lapseton pariskunta oli saanut yhteisellä sopimuksella poikalapsen palvelijatar Hagarin kanssa. Saara kuvataan Raamatussa uskollisuuden ja rakkauden perikuvaksi.

Sarra on harvinaisehko Saaran variantti, alkuaan muinaiskreikan Σαρρα. Raamatullinen nimi tunnetaan myös kirkkoslaavissa asussa Сарра.

Suomessa Sarra-nimisiä naisia on alle 26; useimmin nimi on valittu 1980-90-luvuilla (6 kertaa). 2000-luvulla nimi on valittu alle 5 kertaa.

Varsinaisen merkityksensä ohella Sarra assosioituu moniaalle. Lihansyöjäkasvien harrastajat tarkoittavat sarroilla Sarracenia-suvun lajeja eli tötterölehtiä. Palestiinassa ja Libyassa (Ma'tan as-Sarra) Sarra on alkujaan arabiankielinen paikannimi. Star Wars -fandomissa esiintyy Sarra-niminen hahmo; nimeä on käytetty myös muissa fantasiamaailmoissa. Nuorisokirjailija Sarra Manning voi olla joillekin tuttu; onpa Sarrasta kirjoitettu biisejäkin.


(REA UOTILA-LINDQVIST 14.6.2011)