Sarai

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Raamatusta muistetaan kertomus Aabrahamista ja hänen vaimostaan Saraista, joka oli myöhemmältä nimeltään Saara (Sarah). Saara kuvataan uskollisuuden ja rakkauden perikuvaksi.

Aabrahamin vaimon alkuperäinen nimi, Sarai, tulee heprean verbistä 'sarar', "hallita, olla hallitsijana". Sarai merkitsee prinsessaa, ruhtinatarta, korkea-arvoista naista. Muoto Sarah tuo vivahde-eron: minun prinsessani. Nimi muuttui osana Jahven kanssa tehtyä liittoa sen jälkeen, kun lapseton pariskunta oli saanut yhteisellä sopimuksella poikalapsen palvelijatar Hagarin kanssa.

Vallan toisessa yhteydessä Sarai oli Kultaisen ordan pääkaupunki Volgan alajuoksulla. Timur Lenk tuhosi 600 000 asukkaan suurkaupungin vuonna 1395.

Suomessa Sarai on annettu etunimeksi 19 kertaa, joista 10 tapausta 2000-luvulla. Ennen vuotta 1998 Sarai-nimisiä oli 5. Viime aikoina nimeä on voinut bongata netin vauvannimikeskusteluista: se lienee siis tulossa laajemman väestön tietoisuuteen. Erikoisen muodon voisi ajatella vetoavan nykyvanhempiin, eikä raikasta nimeä miellettäisi enää pelkästään vanhatestamentilliseksi.

Muoto Saarai on 9 naisen nimi, Saray kahden ja Saaraj yhden.


(REA LEHTONEN 19.9.2009)
Joulukuun alussa 2009 nimenkantajia oli 20.

Lokakuun lopussa 2010 Väestörekisteri ilmoitti nimenkantajien määräksi alle 34 naista ja alle 15 miestä.

Helmikuun lopussa 2012 Väestörekisteri ilmoittaa nimenkantajien kokonaismääräksi alle 35 naista ja alle 10 miestä. Kokonaismäärästä 5 on nimetty vuosina 2010-12, kaikki naisia.