Sakris

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Reippaanoloinen Sakris on Suomessa ollut 28 miehen nimi. Aivan viimeaikainen hittinimi se ei ole, sillä ensimmäiset Väestörekisterin tuntemat Sakrikset, 14 kappaletta, ovat 1800-luvun lopulta. Viime vuosikymmenellä nimi valittiin vain kaksi kertaa.

Sakris on suomen kieleen mukautettu muoto ehkä tutummasta nimestä Zachris (31/0); Zackris-asussa nimi on annettu kerran. Vieläkin lyhyempi Sakri on 55:n nimi ja Sakaris yhden, mutta kalenterinimi Sakari pysynee turvallisena kestosuosikkina vielä kauan luvuin 78999/2.

Suurmies Topeliuksen (1818 – 1898) etunimi Zacharias esiintyy Väestörekisterissä 445 miehen nimenä. Lähteestä ja ajankohdasta riippuen satusedän nimenä on nähty myös Zachris, Sakari, jopa Sakarias (1286/2). Kaikkien taustalla on kuitenkin yksi ja sama heprean זְכַרְיָה (Zekharyah), suomeksi "Jahve muistaa". Suosittu vanhatestamentillinen nimi esiintyy maailmalla useissa muodoissa keskiajalta lähtien. Varsinaisesti yleistymään se pääsi uskonpuhdistuksen jälkeen; tällöin esikuvaksi on usein ajateltu Johannes Kastajan tämännimistä isää.


(REA LEHTONEN 14.2.2010)