Oriana

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jokin aika sitten kuollut kirjailija ja toimittaja Oriana Fallaci oli nimensä tunnetuin kantaja. Fallacin vanhempien tiedetään keksineen nimen keskiaikaisesta ritariromaanista, Amadis Gaulilaisesta, joka julkaistiin ensimmäisen kerran 1500-luvun alussa. Kirjassa Oriana oli sankari Amadiksen sydämen valittu. Nimi lienee alun perin ollut kirjaa varten keksitty, mutta sille on epäilty etymologista taustaa muun muassa nousevan auringon väriä tarkoittavasta indoeurooppalaisten kielten sanasta 'ori'. Espanjan ja Portugalin kielissä tunnetaan keskiaikaiset nimet Oroana ja Ouroana, joissa nimen alkuosa tulee latinaperäisestä sanasta 'aurum' eli kulta. Se saattaa olla samaa kantaa kuin aurinkoon liittyvä 'ori'.

Toinen tunnettu fiktiivinen Oriana löytyy Marcel Proustin romaanisarjasta Kadonnutta aikaa etsimässä, jossa Guarmantesin herttuattaren etunimi on juuri Oriana.

Suomessa Oriana-nimeä kantaa kaksi naista. Muunnelmille Orianna ja Orianne ei löydy kantajia, mutta Oriane-nimisiä on kaksi naista. Löytyy myös yksi Orian-niminen mies.


(JURI NUMMELIN 25.9.2006)Vuoden lopussa 2007 Oriana-nimisiä oli Suomessa Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelun mukaan 4.

Syyskuun lopussa 2008 Oriana-nimisiä oli Suomessa Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelun mukaan 5.

Väestörekisterissämme oli 6 Orianaa 18.5.2009.

Elokuun alussa 2009 Oriana-nimisiä oli 7.