Nino

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nino on Suomessa verrattain yleinen nimi: sillä on ollut alle 351 miespuolista ja alle 27 naispuolista kantajaa. Nimen ensiesiintymä väestörekisterissä on ajalta ennen vuotta 1899; vuoteen 1980 mennessä se oli valittu edelleen alle 65 kertaa. Ajanjaksolla 1980–99 Nino-nimi valittiin 133 pojalle ja 7 tytölle. Suhteellisesti suosituin nimi on ollut vuoden 2000 jälkeen, jolloin uusia kaimoja on tullut 172, kaikki poikia. Niño- ja Ninjo-nimisiä on alle 5, Niino on valittu alle 20 kertaa.

Espanjan kielen yleissana 'niño' merkitsee pikkupoikaa, poikalasta; isolla alkukirjaimella kirjoitettuna erityisesti Jeesus-lasta. Tyynenmeren meriveden lämpötilamuutoksiin liittyvä säähäiriö El Niño on saanut nimensä Jeesus-lapsen mukaan: ilmiö havaitaan joulun aikoihin.

Italiassa Nino on suosittu lempinimi, lyhentymä mm. Antoninosta, Gianninosta ja Giovannista. Ainakin englannin katukielessä 'nino' viittaa geneerisesti (hyvännäköiseen) italialaismieheen. Niin Suomessa kuin muuallakin pohjoisemmassa Euroopassa Nino on joskus myös voitu käsittää yksinomaan Ninan maskuliiniseksi variantiksi.

Georgiassa Nino on tytönnimi: Pyhä Nino (n. 296 – n. 340) oli kristinoppia Kaukasuksella saarnannut nainen.

Elokuvassa Amélie (2001) miespääosan roolihahmon nimi oli Nino Quincampoix. Nintendon Fire Emblem -pelisarjassa Nino on tyttö.


(REA UOTILA-LINDQVIST 11.4.2012)