Metti

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uudehko tytönnimi Metti voi olla suomalainen muunnelma tanskalaisesta nimestä Mette (<Merete < Margrethe < kr. μαργαριτης, "helmi") tai monesta muusta Me- alkuisesta nimestä. Toisaalta se voi myös viitata hunajaan eli meteen ja mehiläisiin eli kansankielellä mettiäisiin.

'Mesi' lienee esiintynyt jo suomalais-ugrilaisessa kantakielessä; vielä nykyäänkin viron 'mesi' ja unkarin vastaava sana 'méz' ovat täysin tunnistettavia. Suomalais-ugrilaisille sana on kuitenkin lainautunut kantaindoeurooppalaisesta kielestä. Näin esimerkiksi englannin simaa tarkoittava sana 'mead' ja ruotsin 'mjöd' sekä venäjän hunajaa tarkoittava 'mjod' ovat meikäläiselle medelle sukua. Viikinkien simahan oli hunajajuomaa. Nykyisessä suomen kirjakielessä mesi tarkoittaa kukkien nestemäistä eritettä eli varsinaisen hunajan raaka-ainetta.

Metti on valittu nimeksi alle 46 kertaa. Sen ensiesiintymä on yli 50 vuoden takaa; kuitenkin vasta viime aikoina nimi on tullut enemmän esille. Aikavälillä 1980–1999 Metti valittiin 14 kertaa; samoin aikavälillä 2000–2009 14 kertaa. Kuuluisa kaima on muusikko Siiri Nordinin ja näyttelijä Reino Nordinin äiti, lavastaja Metti Nordin.


(REA UOTILA-LINDQVIST 23.7.2012)