Matliisa

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Matliisa on hauska ja harvinainen, uniikiksi tai lähes uniikiksi otaksumamme muodoste 1960-luvulta. Nimen keksijä ei ole tiedossa, mutta sen syntymekanismi näyttää selvältä: Matleenan jälkiosan Leena on korvattu toisella tutulla tytönnimellä Liisa. Kun Matleenan tiedetään ihmisten mielissä jo vanhastaan jakautuvan "väärään" tapaan osiin Mat+leena, on tuloksissa helppo nähdä muistuma vanhasta nimityypistä ajoilta ennen sukunimiä: Matin-Leena tai Matti-Leena, Matin-Liisa tai Matti-Liisa.

Matleena (3 033 kantajaa), kalevalaisittain Mataleena (alle 108), on tunnettu nimistössämme keskiajalta lähtien. Kansanrunoudessa Mataleena neito nuori esiintyy kristinuskon vaikutuksesta, kotoisena Magdalenan versiona. Heprean Maria Magdalena olisi suomennettuna "Magdalasta kotoisin oleva Maria"; kyseessä on siis määritenimi. Muodossa Magdalena nimi on meillä ensi kertaa kirjattu vuonna 1488, almanakkaan Magdale(e)na otettiin vuonna 1705. Kotoistettu Matleena oli almanakassa vuosina 1890-1949, kunnes vuonna 1950 sen korvasi Mataleena. Vuodesta 2000 lähtien 22.7. on ollut sekä Mataleenan että Matleenan nimipäivä. Kirjoitusasulla Magdalena on 1 756 kantajaa, Magdaleenalla 728.

Matleenan vieraskieliset muodot, kuten ranskan Madeleine ja englannin Madeline eri kirjoitusasuineen, ovat myös meillä tuttuja. Ruotsin prinsessaankin viittaava Madeleine on 1 126 naisen nimi, Madelinella on kantajia alle 54, Madelin ja Madelyn ovat muutaman nimiä. Vain Suomessa esiintyvä Matlena on alle 50 naisen nimi.

Matliisan hahmotteleman mallin mukaan ovat syntyneet mm. Matriina (alle 5), Matreetta (alle 10) ja Matlina (alle 5).


(REA UOTILA-LINDQVIST 10.11.2010)