Masi

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Masi on vanha Matin, Markuksen ja muiden Ma-alkuisten miehennimien lempinimi. Matin muunnoksena se kuuluu kaikkialla kristikunnassa suosittuun Matias-nimipesueeseen, jonka lähtökohta on kreikkalaisessa nimessä Ματθαιος (Mathaios) ja sen taustalla olevassa hepreankielisessä nimessä מַתִּתְיָהוּ (Mattitjahu), "Jahven lahja". Matteus oli yksi Jeesuksen kahdestatoista apostolista: publikaani, vero- ja tullivirkailija sekä evankeliumin kirjoittaja.

Viralliseksi etunimeksi Masi on annettu alle 236 miehelle (ja alle 5 naiselle). Nimen ensiesiintyminen on tapahtunut ajanjaksolla 1940–59, jonka jälkeen eniten kantajia on tullut 1980- ja 1990-luvuilla, yhteensä 95. Sittemmin Masin suosio on pysynyt vakaana: 2000-luvun kaimoja on saatu tähän mennessä 112, joista 26 viimeisten kahden vuoden ajalta.

Tunnetuin Masi eli Beetle Bailey on Mort Walkerin (s. 1923) piirroshahmo samannimisissä sarjakuvastripeissä. Yhdysvaltalaiseen varuskuntaan sijoittuva hupisarjakuva ilmestyi ensi kerran vuonna 1950. Strippien vakioainesta on Masin työnvieroksunta. Suomalaisessa sotilasslangissa 'masi' tulee matruusista: käsite tarkoittaa sotilasvalan vannonutta varusmiestä yleensä. Sarjakuvan Masi onkin ikuinen varusmies.


(REA UOTILA-LINDQVIST 25.2.2012)