Marian

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Marian muistetaan parhaiten Robin Hood -tarinoiden Marian-neidosta. Marian ei kuitenkaan alun perin kuulunut legendan henkilökaartiin, vaan Robin Hoodin mielenkiinnon kohteena oli aluksi paimentyttöjen kuningatar Clorinda. Marian edustaa vielä vanhempaa perinnettä, joka sekoittui Robin Hood -syklin kanssa 1500-luvulla. Tuo perinne oli May Games -juhla, jota vietettiin Brittein saarilla kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen välissä ja johon kuului tiettyjä vakiohahmoja. May Gamesin kuningatar oli valkoisella hevosella ratsastava Marian-neito, jonka seuralaisena on Merddin eli Merlin. Marian-hahmo lienee alkuaan saatu ranskalaisesta paimentyttö Marionin ja paimenpoika Robinin legendasta (ks. esim. Adam de la Hallen Le Jeu de Robin et Marion, ensimmäinen ranskankielinen ei-hengellinen musiikkinäytelmä noin vuodelta 1283). Englannissa Marian ja Robin Hood "kohtasivat", kun Robinistakin myöhemmin tuli May Gamesin hahmo.

Marian on siis englantilainen Marionin variantti. Marion kehittyi Ranskan kaakkoisosissa varhaiseksi Marien hellittelymuodoksi. Sattumalta myös Puolassa, Tsekissä ja Romaniassa tunnetaan nimi Marian: näillä kielialueilla se on saatu lyhentymänä roomalaisesta suku- ja pyhimysnimestä Marianus. Taustalla on nimi Marius, joka voidaan johtaa joko roomalaiseen sodanjumala Marsiin tai latinan sanaan 'mas' (gen. 'maris'), "miespuolinen".

Kaunis Marian on meillä yllättävän suosittu nimi: kantajia on noin 736 naista ja noin 400 miestä. Kalenterin Maria-nimien joukosta se kuitenkin puuttuu. Väestörekisterin ensimmäiset Marianit ovat ajalta ennen vuotta 1899; useamman kuin muutaman henkilön nimeksi se nousi vasta 1930-luvulla. Suosituimmillaan Marian on ollut ajanjaksolla 1960–79, jolloin uusia kaimoja saatiin 278 kappaletta. Vuoden 2000 jälkeen suosio on hiipunut ja kaimoja on tähän mennessä tullut 84 tyttöä ja alle 10 poikaa.

Marion-nimisiä on alle 412; nimen suosio seurailee Marianin vastaavaa. Tunnetuin kotimainen nimenkantaja on iskelmälaulaja Marion Rung (s. 1945). Alkuperämaassaan Ranskassa Marion on ollut erityisen suosittu viimeksi 1980- ja 1990-luvuilla.


(REA UOTILA-LINDQVIST 5.11.2012)