Lia

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tyylikkään lyhyt Lia voidaan liittää -lia-päätteisiin italialaismuotoisiin naisennimiin (Amelia, Rosalia jne.). Se onkin ollut yleinen lempinimi niin alkuperämaassaan Italiassa kuin muuallakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Lia on myös italian ja portugalin kielten mukainen Lean variantti; sen taustalla on heprean לֵאָה (Le'ah). Vanhatestamentillisen nimen merkitystä ja historiaa ei ole pystytty yksiselitteisesti selvittämään. Sen taustalla saattaa olla heprean sana לְאָה (le'ah, "väsynyt"), kaldealainen herratarta tarkoittava nimi tai akkadin kielen valtiasta tarkoittava sana. Tiedetään, että Leah oli yleisesti juutalaisten käytössä keskiajalla; kristittyjen keskuuteen se levisi vasta uskonpuhdistuksen jälkeen.

Yhteensä Lia-nimisiä on Suomessa ollut alle 246 naista ja alle 10 miestä. Vuoteen 1960 mennessä nimi oli kuitenkin valittu vasta 40 kertaa. Lia onkin tullut melko suosituksi vasta viime aikoina: vuoden 2000 jälkeen uusia kaimoja on syntynyt 123 kappaletta. Liah on alle 5:n nimi. Kalenterinimi Lea on valittu jo 18 810 kertaa, Leea 1 414. Kirkollisessa kreikassa nimi esiintyy muodossa Leia: Star Warsin prinsessanakin tunnetulla nimellä on meillä alle 80 kantajaa. Leah-nimisiä on alle 102.


(REA UOTILA-LINDQVIST 23.7.2012)
Marraskuun alkuun mennessä 2012 nimi on valittu yhteensä alle 250 kertaa. Vuosina 2010–12 uusia nimenkantajia on syntynyt 35 kappaletta.