Leelia

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Leelia on Suomessa alle 30 naisen nimi, Lelia samoin alle 30:n. Kirjoitusasulla Laelia on alle 35 kantajaa, joista enemmistö, 10 kappaletta, 1900-luvun kahdelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä.

Suomalaiset yhdistävät Leelian legendaariseen Leelian lepotuoliin, Eeva-lehden 1950—1970-lukujen ihmissuhdepalstaan. 'Leelia' tai 'Leelian lepotuoli' on tullut merkitsemään ihmistä tai tilannetta, jossa joudutaan kuuntelemaan tai vatvomaan toisen ihmisen ongelmia.

Nimi on roomalaista perua. Laelius oli sukunimi, josta saatiin naispuolinen Laelia. Nimen merkitys ei ole tiedossa, mutta jotkin lähteet yhdistävät Lelian "liljaan" ja "kuuhun". Roomalaisessa mytologiassa eräs Vestan neitsyt oli nimeltään Laelia. Laelia on myös erään orkidealajin nimi.

Latinasta italian kieleen ovat periytyneet muodot Lelio ja Lelia. Ranskassa nimi tunnetaan asuissa Lélia ja Lélie – jälkimmäinen on tullut suosituksi 2000-luvulla.

Irlannista tunnetaan Lelia-niminen pyhimys, vaikkakin hänen pyhimysnimensä on "latinalaistettu" nimestä Liadain. Yhdysvalloissa Lelia on ollut melko yleinen nimi 1880-luvulta 1930-luvulle.


(REA UOTILA-LINDQVIST 21.2.2011)