Kiti

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kiti on meillä 181 naisen nimi. Sen ensiesiintymät, 9 kappaletta, ovat ajanjaksolta 1940–59. Suosituimmillaan nimi on ollut 1980- ja 1990-luvuilla, jolloin uusia nimenkantajia saatiin 85. Vuoden 2000 jälkeen uusia kaimoja on syntynyt 44. Kitty on alle 198 naisen nimi, Kitti alle 29:n.

Kitin suosio seurailee pienellä viiveellä äänteellisesti samankaltaista Katia. Kati oli 1970-luvun suosituimpia nimiä: sillä on yhteensä 11 433 kantajaa, joista 7 218 on syntynyt ajanjaksolla 1960–79.

Kiti tulee Katin tapaan pyhimysnimi Katariinasta (< kr. Αικατερινη), tosin eri reittiä. Kati on ollut käytössä mm. Unkarissa ja Saksassa ennen leviämistään pohjoisemmaksi. Suomen kieleen erinomaisesti sopiva nimi omaksuttiin täällä nopeasti. Kiti puolestaan tulee tuoreempana lainasanana englanninkielisistä maista: sen suomalainen kirjoitusasu mukailee Kittyn englantilaista ääntämystä. Kitty on vanha englantilainen Katherinen lempinimi. —Suomessa Kitiä on käytetty myös mm. Kirstin (< Kristiina) ja Kirsin lempinimenä.

Englannin kielessä sana 'kitty' assosioituu kissanpoikaan eli 'kitteniin'; kissojen kutsumahokuna sanotaan 'kitty-kitty-kitty' ("kis-kis-kis"). Kitty ja Kit ovatkin olleet erittäin yleisiä kissannimiä englanninkielisissä maissa sekä muualla läntisessä Euroopassa. Ruotsissa nuortenkirjojen Neiti Etsivä tuntee nimen Kitty; Suomessa hän on Paula ja amerikkalaisessa alkutekstissä Nancy. 2000-lukulaisten suosiossa ovat japanilaiset Hello Kitty -tuotteet. Kiti Neuvonen (oik. Kirsi Neuvonen, s. 1950) on suomalainen laulaja ja radiotoimittaja.


(REA UOTILA-LINDQVIST 18.1.2013)