Kesia

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vanhatestamentillinen Kesia on ollut Suomessa pitkään lähes tuntematon nimi. Ennen vuotta 1988 se oli annettu vain noin kymmenelle naiselle. Kahtena viime vuosikymmenenä, kansainvälisten vaikutteiden myötä, Kesian on saanut nimekseen noin 30 tyttöä. Pidempi Keesia on alle 20:n nimi. Käytössä ovat myös Kezia (alle 28 kantajaa), Keziah (alle 5), Keshia (alle 5) ja Keisha (alle 10).

Englanninkielisissä maissa Kezia ja Keziah ovat yleisesti tunnettuja tytönnimiä. Ne tulevat heprean sanasta קְצִיעָה (qetzi'ah), joka tarkoittaa kanelinsukuista kassiapuuta. Vanhassa Testamentissa Keziah oli toinen Jobin kolmesta tyttärestä. Keziaa on pidetty tasa-arvon symbolina: Jobin tyttäristä kukin, Jemima, Keziah ja Keren-happuch, sai isältään perinnön, mikä ei ollut tuohon aikaan tavallista. Puritaanit löysivät nimen 1100-luvulla, ja se levisi Englannista muuallekin Eurooppaan. Suosituin se on ollut viktoriaanisella 1800-luvulla. Nykyään Keziah-nimi on Englannissa joltisessakin käytössä myös miehillä.

Melko tuoreet kirjoitusasut Keshia ja Keisha mielletään Yhdysvalloissa etenkin mustien nimiksi. Suomessa Keshia muistetaan Bill Cosby Show'n Rudy-tyttärestä, jota esitti Keshia Knight-Pulliam (s. 1979). Suosittu lapsitähti vieraili 1980-luvulla myös Suomessa.

Katherine Mansfieldillä on tunnettu romaanihenkilö Kezia (A Doll's House, 1922). Sue Graftonilla puolestaan on romaani Keziah Dane.


(REA UOTILA-LINDQVIST 31.12.2010)