Jaava

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jaava on yksittäistapauksia lukuunottamatta etunimistömme 2000-luvun tulokkaita. Tätä kirjoittaessa se on nimenä kahdella pojalla ja neljällä tytöllä, mutta vaikuttaa kummasti todellisia esiintymiään yleisemmältä. Tytönnimeksi se lienee keksitty hittinimi Aavan mallia mukailemalla. Lyhytvokaalinen kirjoitusasu Java on yhdellä pojalla ja kahdella tytöllä; muoto Jawa yhdellä tytöllä. Ruotsissa Java on miltei yhtä harvinainen 10 esiintymällä (kaikki naisia).

Ovatkohan monenkin Ja(a)van vanhemmat tietokoneihmisiä? Tai muuten vain kofeiinijuomia harrastavia?

Yleisimpiä mielleyhtymiä on nimittäin ohjelmistoalusta Java sekä siihen liittyvä ohjelmointikieli. Ne ovat saaneet nimensä indonesialaisen Jaavan saaren mukaan: saarella tuotetaan kahvilajia, jota Java-kielen kehittäjien kerrotaan nauttineen suunnitteluprosessin aikana.

Jaavankahvin historia on Hollannin siirtomaavallan peruja. Nautintoaineeksi keksityn kahvin tuotantoa pyrittiin kehittämään siirtomaissa, jotta arabien siihenastinen monopoliasema murtuisi. Ensimmäinen erä Jaavalla tuotettua kahvia saapui Hollantiin vuonna 1706.

Entä vulkaanisen saaren nimi? Jaavan (indonesiaksi Jawa) alkuperästä on esitetty erilaisia teorioita. Yksi mahdollisuus on, että varhaiset intialaiset olisivat nimenneet löytämänsä saaren jáwa-wut-nimisen riisikasvin (tai yleensä ravintoviljan) mukaan. Sanskritin kielessä taas 'yava' tarkoittaa ohrakasvia, josta saari on ollutkin kuuluisa. Joidenkin lähteiden mukaan nimen taustalla olisi "kaukaista" tarkoittava sana 'jaú'; myös protoaustronesialaista kantasanaa on ehdotettu, tällöin merkitys olisi "koti".

Jawa tunnetaan myös takavuosien tšekkiläisenä moottoripyörävalmistajana ja myös Suomen suosituimpana moottoripyöränä. Tässä yhteydessä Jawa on yhtä kuin moottoripyörän isä JAnecek ja moottorin nimi WAnderer.


(REA LEHTONEN 12.9.2009)