Isla

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Monen nykyäidin ja -isän suosikkinimi Isla tuo tuulahduksen Skotlannista. Nimen alkuperäinen muoto on Islay: tämänniminen saari sijaitsee Skotlannin länsipuolella. Hebridien kuningattareksikin kutsutun saaren nimen kerrotaan merkitsevän gaelinkielellä "saarta". 'Isla' tarkoittaa myös espanjan kielessä saarta. Vähän muuntuneena samakantaisia saarisanoja tavataan monissa muissakin indoeurooppalaisissa kielissä (mm. lat. 'insula'; engl. 'island', 'isle'; it. 'isola'; ra. 'île'; sa. 'Insel'; hollanti 'eiland'; iiri 'oileán').

Erittäin harvinaisena pysynyt paikannimi alkoi yleistyä etunimenä englanninkielisissä maissa 1990-luvulla; varsinaiseksi muotinimeksi se nousi eri puolilla maailmaa 2000-luvulla. Suosituimpien nimien listoille Isla on päässyt viime aikoina Skotlannissa, Englannissa ja Walesissa, Pohjois-Irlannissa, Australiassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Nimi on levinnyt viime vuosikymmenen aikana myös muualle; esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa se on vielä harvinainen, mutta suosio kasvaa.

Lyhyen naseva, pehmeästi ääntyvä ja rannikon karunraikkaaseen luontoon assosioituva Isla täyttää monet nykytrendien vaatimukset. Suomessa Islaksi on nimetty alle 839 tyttöä; ennen vuotta 2000 tämännimisiä oli alle 34.

Nimeä on tehnyt 2000-luvulla tunnetuksi näyttelijä Isla Fisher. Isla J. Brave puolestaan oli suomalainen lämminveriravuri. Suomalaisen laulaja ja lauluntekijä Islajan oikea nimi on Merja Kokkonen.


(REA UOTILA-LINDQVIST 24.7.2012)
Marraskuun alkuun mennessä 2012 nimi on valittu yhteensä alle 905 kertaa. Vuosina 2010–12 uusia nimenkantajia on syntynyt 440 kappaletta.

Isla saa nimipäivän vuoden 2015 suomenkielisessä kalenterissa.