Fridolin

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fridolin näkyy väestörekisterissämme alle 38 miehen ja alle 30 naisen nimenä. Esiintymät jakautuvat tasaisesti 1900-luvun vuosikymmenille; ajanjaksolta 2000–2009 niitä on eniten eli 8, kaikki miespuolisia. Friedolin on meillä alle 5:n nimi.

Fridolin on saksalainen miehennimi, Friedrichin eli Frederikin hellittelymuoto. Se on syntynyt, kun lyhentymään Frido on lisätty eteläsaksalainen diminutiivi -l(e)in. Fridolinin mainitaankin olevan tyypillinen svaabinimi.

Fridolin tunnetaan ennen kaikkea pyhimysnimenä sekä katolisessa että ortodoksisessa perinteessä. Pyhä Fridolin eli Säckingenin Fridolin (k. 538 Säckingenissä) oli legendan mukaan ensimmäinen irlantilainen lähetyssaarnaaja, joka työskenteli Reinin yläjuoksulla asuneiden alemannien parissa merovingiajalla. Pyhä Fridolin on Alsacen kaupungin, Strasbourgin kaupungin, Säckingenin kaupungin sekä sveitsiläisen Glarusin kaupungin ja kantonin suojeluspyhimys. Häneltä on pyydetty apua säätilaan, jalkasairauksiin ja eläinten sairauksiin. On epäselvää, olisiko pyhimyksen alkuperäinen nimi ollut jokin anglosaksisen Frid-nimiperheen nimi. Toinen vaihtoehto on, että jokin alkuaan irlantilainen nimi olisi muuttunut saksalaiskielissä luontevampaan muotoon ilman etymologista yhteyttä.

Saksalaisessa pyhimyskalenterissa Fridolinin nimipäivä on 6. maaliskuuta.


(REA UOTILA-LINDQVIST 24.2.2012)