Fidelma

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fidelma on meillä uniikkinimi vuodelta 2006.

Englanninkielisissä maissa Fidelma käsitetään usein Fidel-nimestä muokatuksi. Nimi on maailmalla ollut käytössä jo vuosikymmeniä. Monissa 1900-luvun jälkipuoliskon tapauksissa sen on epäilemättä haluttu viittaavan Kuuban vallankumoussankariin ja johtajaan Fidel Castroon (s. 1926). Espanjankielisissä maissa vanhastaan erittäin suosittu Fidel on Suomessa alle 15 miehen nimi. Fidel on perua latinan sanasta 'fidelis', "uskollinen"; uskonnollissävyinen Fidelis on vanha munkki- ja pyhimysnimi ja Suomessa alle 15:n miehen etunimi.

Fidelmalle löytyy uskottavampikin etymologia: se viittaa muinaiskeskiaikaiseen irlantilaisnimeen Feid(h)elm tai Fedelm, jota on kantanut useakin mytologian ja historian naishahmo. Tunnetuimmat heistä ovat soturiprinsessa Feidelm Noíchrothach, Ulsterin kuninkaan Conchobharin tytär, sekä ulsterilaisen taruston näkijä ja runoilija Feidelm. Feidelm on tulkittu muuntumaksi kuningasnimestä Feidlimid, jolla on iirin kielessä merkitys "kauneus". Kirkkohistoria tuntee Irlannin saarella neljännellä vuosisadalla eläneen pyhän Fidelman, pyhän Patrikin seuraajan. Englannin kielessä Fe(i)delm on muuntunut paitsi Fidelmaksi, myös muotoon Felim. Brittein saarilla tunnetaan myös Fidelman lyhentymä Delma, joka on meillä uniikkinimi vuodelta 1953.

Fidelma on tuttu myös Peter Tremaynen Sister Fidelma -dekkarikirjoista, jotka sijoittuvat keskiaikaiseen Irlantiin. Suomessa Fidelma voi assosioitua äänteellisesti vadelmaan tai keveään tuulenhenkeen.


(REA UOTILA-LINDQVIST 26.1.2011)