Esfir

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Esfir (Эсфирь) on venäläinen kirjoitus- ja äänneasu Estheristä. Venäjän kielessä ei tunneta th-äännettä. Tästä syystä useissa lainanimissä interdentaalinen th [θ] on korvattu lähimmällä mahdollisella eli labiodentaalisella f:llä. Sama ilmiö nähdään mm. nimissä Fekla (Thekla) ja Fjodor (Theodor).

Ester tulee persiasta, jossa 'stareh' tarkoittaa "tähteä". Nimi saattaa liittyä myös Ishtariin eli Astarteen, hedelmällisyyden ja sodan jumalattareen. Juutalaisen perinteen mukaan nimi tarkoittaa "salattua". Raamatun Ester oli Persian kuninkaan Ahasveruksen juutalainen puoliso, joka pelasti kansansa vainolta. Esterin muistoksi vietetään puurim-juhlaa Adar-kuun 14. päivänä.

Vanhatestamentillinen Esfir on ollut käytössä tyypillisesti venäjänjuutalaisilla. Kuulu kaima on neuvostoliittolainen elokuvaohjaaja Esfir Shub (1894-1959). Suomessa Esfir on valittu tytönnimeksi kaksi kertaa. Tutumpia ovat kalenteriasut Ester 2/26653 ja Esteri 1/21875 sekä Esther 0/290. Välimuoto Estheri on kahdella kantajalla.


(REA LEHTONEN 15.8.2005)