Erinna

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Erinna on meillä alle 35 naisen nimi; sitä on annettu tasaisesti 1900-luvun alusta lähtien. Uusimmat esiintymät ovat kuluvalta vuodelta. Erina on 40 naisen nimi.

Antiikin Erinna (Ἤριννα) vaikutti runoilijana Teloksen saarella (joidenkin lähteiden mukaan Rhodoksella) Kreikassa. Hänen kerrotaan olleen Sapfon ystävä ja aikalainen, mutta historian valossa on todennäköistä, että hän olisikin elänyt Kreikan kirjallisuuden ns. aleksandrialaisella aikakaudella (n. v. 300–30 eaa). Erinnan runoutta, josta on meidän päiviimme säilynyt vain fragmentteja, on verrattu Homeroksen tuotantoon.

Eri kantaa ovat suosittu Erin (alle 808) ja sen variantit Eerin (alle 64), Eerina (alle 20), Erinn (alle 5), Eirean (alle 5), Eireann (alle 5) ja Éireann (alle 5). Ne tulevat Irlantia merkitsevästä iirin kielen sanasta 'Éireann' ('Éire'-sanan datiivimuoto). Irlantilaisessa mytologiassa vihreän saaren nimi pohjautuu Ériu-jumalattareen. Myöhempinä aikoina Irlantia ovat kutsuneet Eriniksi mm. 1800-luvun nationalistit ja romantikot.


(REA UOTILA-LINDQVIST 13.12.2012)