Cindy

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Englanninkielisistä maista meille lainatut Cindy, Cindi ja Cyndi ovat Cynthian (joskus myös Cinderellan eli Tuhkimon) lempinimiä. Nykyään ne ovat käytössä myös itsenäisinä etuniminä. Suomessa Cindy on valittu nimeksi 201 kertaa, Cindi alle 20, Cyndi alle 5.

Cynthia on alkuaan kreikkalainen nimi. 'Κυνθία' (Kynthía) merkitsee "Kynthos-vuorelta tulevaa naista". Kreikkalaisessa mytologiassa 'Kynthia' oli alun perin kuunjumalatar Artemiin epiteetti: legendan mukaan jumalatar ja tämän kaksoisveli Apollo olivat syntyneet Kynthos-vuorella Deloksen saarella. Vuoren nimi liittynee verbiin 'kynthano', "peittää, piilottaa". Cynthia on ollut erityisen suosittu nimi englantia puhuvissa maissa, joissa se on tunnettu renessanssin ajoista lähtien. Yleiseen käyttöön nimi tuli 1800-luvulta alkaen; tällä hetkellä se ja sen lempinimet ovat jokseenkin poissa muodista. Kuuluisimpia nimenkantajia on yhdysvaltalainen malli Cindy Crawford (oik. Cynthia Ann Crawford, s. 1966) ja poplaulaja Cyndi Lauper (oik. Cynthia Ann Stephanie Lauper, s. 1953).

Cynthia on meillä alle 86 naisen nimi (Cyntia alle 15, Cintia alle 15, Cinzia alle 15, Cinthia alle 10, Cindia alle 10, Sinthia alle 10, Synthia alle 5, Syntia alle 5, Sindia alle 5).

Sindy ja Sindi perustuvat nimen ääntämykseen. Sindyt olivat 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla suosittuja, Mary Quantin muotiluomuksia kantavia Barbie-kokoisia nukkeja. Sindy-nimisiä on Väestörekisterissämme alle 31 (Sindi alle 28).


(REA UOTILA-LINDQVIST 28.11.2012)