Bente

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tanskasta Ruotsin kautta Suomeenkin kotoutunut Bente on meillä alle 33 naisen nimi. Sen ensiesiintymä on ajanjaksolta 1920–39. Eniten esiintymiä, 13 kappaletta, on ajanjaksolta 1940–59. Vuoden 2000 jälkeen uusia nimenkantajia on syntynyt alle 5. Kirjoitusasu Benthe on valittu yhteensä alle 5 kertaa.

Bente on lyhentymä tanskalaisesta nimestä Benedikte, alkuaan latinan Benedicta. Benedicta on myöhäislatinan Benedictuksen ("siunattu") sisarnimi. Pyhä Benedictus oli italialainen munkki, joka perusti benediktiiniläisten sääntökunnan 5. vuosisadalla. Nimi levisi kristikuntaan; myöhemmin se oli mm. 16 paavin nimi. Suomessa suosittu nimi muuntui muotoon Pentti, ruotsissa Bengt. Ruotsissa nimen yleisin feminiininen vastine on Benita; meilläkin sillä on 1 702 kantajaa. Bente on ollut erityisen suosittu naisennimi Tanskan lisäksi Norjassa 1950- ja 1960-luvuilla. Se on myös joltisessakin käytössä Hollannissa monen muun skandinaavisen nimen tapaan.

Joku voi muistaa nimen tanskalaisen Lisbeth Wernerin (oik. Carlo Andersen ja Knud Meister) Puk-nuortenkirjasarjasta. Sarjan päähenkilö on nimeltään Bente Winther.


(REA UOTILA-LINDQVIST 18.1.2013)