Araminta

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Araminta on ollut neljän suomalaisnaisen etunimi: tapaukset ovat vuosilta 1909, 1953, 1980 ja 2007. Versio Aramintha on ollut nimenä yhdellä.

Pitkänä prinsessatyyppisenä nimenä Araminta on ollut yläluokkaisten brittien suosiossa 1600-luvulta alkaen. Kirjallinen ensiesiintymä on William Congreven komediasta The Old Bachelor (1693). Nimen syntyhistoria on nykyään epäselvä; sitä arvellaan Arabellan ja Amintan muuntumaksi. Jotkin lähteet mainitsevat Aramintan heprealaiseksi nimeksi; tällöin merkitys olisi "korkea, korkealentoinen". Lyhentymä Minta on meillä nimenä 28:lla.

2000-lukulaiset yhdistävät Aramintan Harry Potteriin. Kirjasarjassa Araminta Meliflua on Sirius Mustan äidin serkku, joka halusi laillistaa jästinmetsästyksen.

Samanoloinen Amarantha on alkuaan kasvikuntaan liittyvä kreikkalainen nimi, joka juontuu sanasta 'αμαραντος', amarantos, "ainavihanta". Amarantti on pienijyväistä viljaa, mm. muinaisten atsteekkien muonaa ja nykyäänkin luontaiskaupoista saatavaa lisuketta. Suomessa ei ole rekisteröity yhtään Amaranthaa tai Amarantaa.


(REA LEHTONEN 29.8.2009)