Annabella

Kohteesta Nimiwiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaunis nimipesue Annabella (alle 242 naista, alle 5 miestä), Annabel (alle 160 naista, alle 15 miestä) ja Annabelle (alle 38 naista, alle 5 miestä) voi edelleen hyvin. Romanttisten nimien suosio on meillä kasvanut huomattavasti 2000-luvulla.

Annabel on syntynyt Skotlannissa, jossa se korvasi vanhemman, Ranskassa ja Brittein saarilla tunnetun Amabel-nimen noin 1200-luvulla. Nimen syntyvaiheisiin on vaikuttanut kirjoitusvirhe, mutta uusi nimi koettiin niin kauniiksi, että se alkoi levitä. Annabel-nimen sai mm. Skotlannin prinsessa Annabel Stuart (1428–1493). Amabel jäi käytöstä: siitä muistuttaa enää englanninkielisissä maissa esiintyvä lyhentymä Mabel. Amabel ja miehennimi Amable juontuivat ranskan sanasta 'aimable', "rakastettava"; niiden esivanhemmat olivat myöhäisroomalaisen ajan Amabilis ja Amabilia (latinan "rakastettavaa" tarkoittavasta sanasta 'amabilis'). Pyhä Amabilis oli viidennellä vuosisadalla elänyt ranskalainen pappi.

Annabeliin liitettiin yhtä positiivisia ominaisuuksia kuin vanhaan Amabeliin: se yhdistettiin Anna-nimien ryhmään ja käsitettiin yhdysnimeksi "kaunis Anna".

Klassikoksi nimi nousi kuninkaallista tietä, mutta viimeistään Edgar Allan Poen runon 'Annabel Lee' (1849) myötä. Annabel(le) on ajoittain ylittänyt Annen kansainvälisessä suosiossa; näin esim. 1970-luvulla. Nykyään nimien suosio maailmalla on huippuvuosista selvästi vähentynyt.


(REA UOTILA-LINDQVIST 25.2.2012)
Marraskuun alkuun mennessä 2012 nimi on valittu yhteensä alle 261 kertaa. Vuosina 2010–12 uusia nimenkantajia on syntynyt 44 kappaletta.